Levend kunstwerk

Michel Mouffe (Sint-Joost-ten-Node, 1957)

Regardez cette page en français

«Exclusive ball», 2006

Gemengde techniek op doek, 50 x 52 cm

Michel Mouffe stelt in zijn werk de gewone componenten van een schilderij in vraag en wil er een dimensie aan toevoegen die traditioneel behoort tot de sculptuur. Zoals hij zelf zegt verandert hij het schilderij in een ‘peinture-object’ / ‘schilderij-object’. Hij behoudt wel de frontaliteit en dus ook het karakteristieke van de schilderij.

Mouffe werkt met bijna ambachtelijke techniek: door de plaatsing van een metalen boog achter het doek brengt hij reliëf, zachte golvingen en spanning in het kunstwerk. Hij brengt veel dunne doorzichtige lagen (tot meer dan 20!) op het doek aan, in licht verschillende tinten van dezelfde kleur, waardoor het werk niet enkel het sculpturale effect nastreeft, maar ook de kleur dimensie, nuances en diepgang krijgt.

KUNSTWERK BLIJFT IN BEWEGING

Dit zien we ook in het werk Exclusive ball. Door de spanning van de boog achter het doek, blijft deze compositie ook nu nog veranderen. Zijn kunstwerken blijven in beweging. Zo kunnen we stellen dat na 10 jaar het werk niet meer hetzelfde zal zijn als wat we nu zien: het zal beïnvloed worden door de interactie met de omgeving (vocht, warmte…).

LEVEND WERK

Een mooi voorbeeld van dit ‘levende’ kunstwerk dat hij nastreeft is zijn creatie ‘Les larmes de Saint-Pierre’ in Louvain-la-Neuve. Michel Mouffe: “Het zal zich in de loop der tijd ontwikkelen, het is een levend werk. Ik zal de eerste inscripties maken en het roest starten en de tijd en het weer zullen bepalen hoe het oppervlak zal reageren en leven … Iedereen gelooft dat de wereld zal veranderen, maar de wereld zal niet veranderen, hij is al veranderd.”

De vele kleurschakeringen, de sereniteit en het evenwicht in het werk van Michel Mouffe contrasteren met het Kleingeel van Bram Bogart hiernaast, die net streeft naar een volledige monochrome maar zeer intense en onveranderlijke kleur.

MEER WETEN

Website van Michel Mouffe