Monochromie

Bram Bogart (Delft, 1921 – Sint-Truiden, 2012)

Regardez cette page en français

«Kleingeel», 2006

Diverse technieken op plaaster, 32 x 42 cm

Het is niet toevallig dat het werk van Bram Bogart en Michel Mouffe naast elkaar tentoongesteld worden. Zien jullie de gelijkenissen en de verschillen?

Beide kunstenaars verwierven internationale bekendheid met hun creaties en hun techniek. Bram Bogart werd in Delft geboren en komt na een verblijf in Frankrijk uiteindelijk in Brussel terecht en neemt hij zelfs de Belgische nationaliteit aan.

BRAM EN MICHEL

Beide kunstenaars willen aan het schilderij iets van een sculptuur toevoegen maar toch blijft het een schilderij. Ze maken beiden gebruik van een heel eigen zeer geduldige bijna ambachtelijke techniek in verschillende stappen. Bram Bogart werkt met een doek van jute, het gekleurd pigment en een bindmiddel, waarvan de samenstelling een goed bewaard geheim is. Hij werkt met de structuur van plaaster.

VISIE OP KLEUR

Bram Bogart gebruikt meestal primaire kleuren zoals hier in Kleingeel. Het resultaat dat beide kunstenaars beogen is echter heel verschillend: Bram Bogart streeft net naar de intensiteit van één kleur, van de monochromie, in tegenstelling tot Michel Mouffe die zijn techniek gebruikt om net meerdere dimensies van een kleur te tonen.

MEER WETEN

Bram Bogart op Artcyclopedia, met veel links

Bram Bogart, citaten van de kunstenaar