Op zoek naar evenwicht

Serge Gangolf (Wegnez/Pepinster, 1943)

Regardez cette page en français

«Compositie», 2006

Brons, 33 x 50 x 38 cm

Serge Gangolf is een hedendaagse beeldhouwer met internationale faam. Zijn kunstwerken zijn zowel in België als in de rest van de wereld te zien. Of het nu in Mexico, Argentinië, Italië of Libanon is, zijn monumentale beeldhouwwerken passen perfect in stadsgezichten, op openbare plaatsen zoals parken, rotondes of grote boulevards.

Serge Gangolf heeft talrijke internationale prijzen ontvangen, waaronder de Prix de Rome in 1974 en de Prix Rombaux in 1985.

DE LIJN MOET GOED ZIJN

De kunstenaar uit Verviers wil geen deel uitmaken van een bepaalde kunststroming, hoewel sommigen in zijn benadering een aansluiting zien bij de stroming van de geometrische abstractie. Gangolf is voortdurend op zoek naar een evenwicht van zuivere lijnen en rondingen die op elkaar reageren en samenkomen. Hij zegt: “Ik ben als een koorddanser, altijd op zoek naar evenwicht. De lijn moet goed zijn”.

VAN EDELE MATERIALEN …

Hij werkt graag met edele materialen zoals steen, cortenstaal, roestvrij staal of aluminium. Hij beheerst de techniek van het beeldhouwen. Hij heeft dit te danken aan Albin Courtois, zijn leermeester aan Saint-Luc in Luik en tevens een getalenteerd Belgisch beeldhouwer. Courtois heeft hem geleerd hoe hij een volume volgens zijn eigen gevoeligheid kan omvormen tot een bezield voorwerp dat de aandacht trekt omdat het een bron van sterke uitstraling is geworden. Dit is een constante in zijn werk.

… TOT SNEEUW

Sinds 1993 heeft hij met zijn team in Quebec City een twaalftal prijzen gewonnen bij de Internationale Wedstrijd voor Sneeuwsculpturen. Gangolf houdt van de sfeer die er heerst, de uitwisselingen tussen beeldhouwers, het teamwerk, de uitdagingen die moeten worden aangegaan als het gaat om het beeldhouwen, bijvoorbeeld in enorme blokken sneeuw van meer dan 3 m. hoog. Voor hem is het een gelegenheid om gedurfde vormen en volumes te creëren die in marmer onmogelijk te realiseren zijn.

Het werk Compositie gaat over zijn begrip van ruimte, materiaal en structuur. Hij snijdt in het volume, kerft het in en modificeert het ingrijpend, creëert holten en uitsteeksels.

MEER WETEN

Website van Serge Gangolf  

https://galerie-liehrmann.be/gangolf.html