Schilderen om de wereld beter te begrijpen

Toegekend aan René Magritte (Lessen, 1898 – Schaarbeek, 1967)

Regardez cette page en français

« La raison d’être», 1928

Gouache op papier, 58 x 65 cm

De Belgische kunstschilder René Magritte behoort samen met Salvador Dalí, Max Ernst en Joan Miró tot de belangrijkste vertegenwoordigers van het surrealisme. Magritte weigert resoluut elke psychoanalytische interpretatie van zijn werk, omdat kunst zoals hij die ziet bestand is tegen psychoanalyse. Het roept het mysterie op zonder hetwelk de wereld niet zou bestaan”.

Hij heeft echter nooit geweigerd zijn gedachten te verduidelijken en de eigenlijke reden van zijn schilderen is het bestaan van de mens, La raison d’être.

REDEN VAN BESTAAN

In dit kunstwerk zien we bekende voorwerpen en beelden uit zijn repertoire op de voorgrond: de hand, het oog, de tafel, de torso versmolten met de zuil. Hij schildert ze zo duidelijk mogelijk, maar door de onverwachte associaties schept hij een poëtische sfeer die ons desoriënteert, ons in verwarring brengt en ons zo dicht bij het mysterie brengt dat de bron is van alle kennis.

De gordijnen geven ons de indruk dat we door een raam kijken, maar in het schilderij kijkt het voyeuristische oog naar ons. Wie is waarnemer en wie wordt waargenomen? Magritte maakte vooral schilderijen (olieverf op doek), maar ook gouaches, voorwerpen en collages.

AUTHENTICITEIT

Ondanks dat alle kenmerken aanwezig zijn zoals thematiek, compositie en uiteraard de signatuur en datering, zijn de meningen van de experten verdeeld met betrekking tot de authenticiteit van dit werk. Het mysterie blijft bewaard, eigen aan de wereld van Magritte. Magritte of niet-Magritte?

MEER WETEN

Musée Magritte Museum

Magritte Museum/woonhuis - Esseghemstraat 135 - Brussel

Fondation Magritte