Marcel Broodthaers: dichter, kunstenaar, curator, …

Marcel Broodthaers (Sint Gillis, 1924 – Keulen, 1976)

Regardez cette page en français

«La souris écrit rat», 1974

Gravure sur papier, 35 x 57 cm

Marcel Broodthaers was in de eerste plaats dichter voordat hij beeldend kunstenaar werd. Pas rond zijn 40ste zien we hem in een eerste tentoonstelling en in de volgende 13 jaar is hij uitgegroeid tot een sleutelfiguur in de kunst van de tweede helft van de XXste  eeuw. Een merkwaardige carrière in een erg korte periode!

Zijn eerste creaties ontstonden uit assemblages van voorwerpen en dingen, zoals eierschalen, bakstenen, mosselen, enz. Deze conceptuele kunstenaar verkent andere technieken zoals beeldhouwkunst, film, gravure, enz. Hij ensceneert zijn werk en creëert zo een artistiek evenement terwijl hij de manier van kijken en tonen bekritiseert.

LAK HEBBEN

De kunstenaar hekelt de controle van macht, autoriteit en officiële goede smaak over kunst, vooral in openbare musea.

Net als Magritte benadert hij het absurde door associaties te maken tussen beelden en woorden. Wat is een kunstwerk? Waarom verzamelen we het? Waarom hechten we er waarde aan? Hij zal worden beschouwd als een conceptueel kunstenaar, geïnspireerd door de pop art in zijn felle kritiek op de consumptiemaatschappij.

LA SOURIS ÉCRIT RAT

De zeefdruk La souris écrit rat is een voorbeeld van zijn voorliefde voor humor en voor het absurde. Hij tekent een kat terwijl de titel verwijst naar een muis. Broodthaers speelt graag met associaties van woorden en beelden die hij voortdurend vermengt in zijn werken.

MEER WETEN

Marcel Broodthaers in het MoMa New York

Casserole de Moules Rouges in KMSKB, Brussel

Marcel Broodthaers bij kunstbus.nl

Marcel Broodthaers bij Tate Modern

Marcel Broodthaers. Cinéma