SERENITEIT

Hilde Van Sumere (Beersel, 1932 – Asse, 2013)

Regardez cette page en français

«Genesis I», 1983

Marmer, 190 x 100 cm

Hilde Van Sumere studeerde monumentale beeldhouwkunst aan de Brusselse Academie voor Schone Kunsten. Haar onderzoek leidde tot de creatie van abstracte geometrische sculpturen waarin het vierkant, de driehoek en de cirkel de essentiële elementen van haar kunst werden. Zij werd al snel een leidende figuur in de constructivistische beweging.

Carrara-marmer blijft veruit haar favoriete materiaal, al werkt ze ook met brons, polyester en plexiglas. Zij beeldhouwt werken die tegelijk sober, krachtig, fundamenteel en vol van subtiele gevoeligheid zijn. Haar verlangen naar perfectie en haar zoektocht naar het essentiële zijn ook twee constanten in haar oeuvre. Om dit te bereiken aarzelt de kunstenares niet om verschillende beeldhouwtechnieken te leren om het materiaal volledig onder de knie te krijgen.

OLYMPISCHE SPELEN 2008

Hilde Van Sumere is internationaal befaamd. Ze werd bekroond door haar toelating tot de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschap en Kunst in 1995. Maar ook de selectie van haar monumentale beeldhouwwerk ‘Peace’ – ter gelegenheid van de Olympische Spelen van 2008 in Peking – is een teken van internationale erkenning. In de loop van haar artistieke carrière ontving ze talrijke prijzen en nominaties.

Genesis is een perfect voorbeeld van het oeuvre van Hilde Van Sumere. Indrukken van zuiverheid, oneindigheid en sereniteit komen uit deze sculptuur naar voren. Ze worden gesuggereerd door het marmer, door de cirkel, een gesloten vorm die de cyclus van het leven zelf symboliseert, en door het licht dat hier materie wordt.

MEER WETEN

Website van Hilde Van Sumere