Een visuele brief

Jean-Michel Folon (Ukkel, 1934 – Monaco 2005)

Regardez cette page en français

« Je vous écris de Chine », 1986

« Je vous écris des Cyclades », 1986

« Je vous écris de Californie », 1986

Gravure op papier, 3 x 87 x 86 cm

Deze drie werken van Jean-Michel Folon maken deel uit van de reeks ‘Je vous écris’, die de kunstenaar in 1986 creëerde. Elk van de gravures is een visuele brief met een impressie van verre plekken: China, Coney Island, de Cycladen, …

Deze ‘geschilderde brieven’ zijn als gedichten met zachte kleuren, als in een droom. Op deze muur zie je van links naar rechts visuele boodschappen uit China, de Cycladen en Californië. De rechthoek als geometrische figuur is in deze reeks een weerkerend motief.

VERRE LANDEN

Het eerste werk Je vous écris de Chine is een theaterdecor – een link naar ontwerpen voor opera en theater, die Folon enkele jaren daarvoor maakte. De houding van de personages geeft een mooi lijnenspel, de intense groene en blauwe kleuren lijken een sterrenhemel en zetten je aan het dromen.

Het tweede werk Je vous écris des Cyclades verbeeldt de ondergaande zon boven deze Griekse eilandengroep. De boot, centraal in het werk, is een element dat regelmatig opduikt in het werk van Folon. De boot vormt een horizontale lijn samen met de horizon, het straalt rust, sereniteit en vrijheid uit. In het werk Je vous écris de Californie staat de bekende Highway centraal, inclusief de eenzame auto – het lijkt alsof hij over een rode loper rijdt.

ZIE WAT JE WILT

Folon werd geïnspireerd door René Magritte. Merk de surreële en absurde sfeer op in sommige van zijn werken. Je mag zien wat je wenst in mijn werk, vertelt de kunstenaar in een interview. “Mensen die in mijn werk naar de betekenis achter het werk zoeken, lijken mijn werk beter te kennen dan ik”, lacht hij. Die vrijheid laat hij iedereen.

Op deze verdieping vind je ook het werk Je vous écris de Floride. Op de tweede verdieping vind je nog meer werken uit de deze serie.

MEER WETEN

Jean-Michel Folon vertelt op youtube