Elk seizoen een eigen kleur

Albert Saverys (Deinze, 1886 – Petegem-aan-de-Leie-Deinze, 1964)

Regardez cette page en français

«Kasteel in Vlaanderen», rond 1940

Olie op doek, 132 x 148 cm

Albert Saverys is vooral gekend van zijn Leie-landschappen onder wisselende seizoenen, marines en stillevens met vissers. Of zoals hij zegt: “Elk uur van de dag heeft het landschap een ander aspect en in elk seizoen heeft het een eigen kleur en een eigen ziel”. De natuur blijft voor hem nog steeds de meest originele en meest onuitputtelijke kunstenaar! Hij tracht deze vluchtige effecten van licht en atmosfeer vast te leggen.

Albert Saverys wordt beïnvloed door Van Gogh, het japonisme en het expressionisme. In 1940 verbleef en schilderde hij te Pornic in Frankrijk en later in Moret-sur-Loing, het dorp van de Franse impressionisten. Ook de commerciële successen blijven niet uit.

EEN KASTEEL

In de periode kort na de Tweede Wereldoorlog zien we meer donkere oevers van hem en kale winterlandschappen, maar al snel duikt de kleur en het licht terug op in zijn oeuvre. In dit werk Kasteel in Vlaanderen herkennen we de typische compositie en kleuren die de werken van Saverys kenmerken en die we vaak in zijn schilderijen terugvinden.

Het landschap zelf is in donkere kleuren, we zien geen felle kleuren en dit geeft samen met de schematische en de overheersende aanwezigheid van de bomen het geheel een irreële uitstraling. De compositie wordt zoals vaak bij de schilder links en rechts door twee bomen afgesloten. Door de takken wordt het zicht op het kasteel grotendeels ontnomen. Hoewel we vooraan een open poort zien, lijkt het allesbehalve uitnodigend om het domein binnen te gaan en zich naar het kasteel te begeven. De vijver en de bomen op de voorgrond dringen het kasteel ver in de achtergrond en geven een extra geheime en mysterieuze sfeer. Dit alles draagt bij tot een overheersend verlaten indruk.

KUNSTVRIENDEN

Albert Saverys is iemand die heel positief in het leven staat en ook bijzonder productief was. Hij heeft al snel een belangrijk “netwerk” opgebouwd en natuurlijk geniet hij van de entourage van de succesvolle kunstenaarskolonie van Sint-Maartens-Latem in de buurt. Zijn villa aan de Leie wordt een echte ontmoetingsplek voor schilders, schrijvers (Stijn Streuvels, Felix Timmermans, …), architecten (Henry Van de Velde), industriëlen en intellectuelen. Albert Saverys verblijft ook veel aan de kust waar hij al sinds 1926 een vast verblijf heeft en waar later Henry Van de Velde er voor hem de villa “De Westhinder” bouwde.

Stijn Streuvels was een goede vriend van hem en ze hebben regelmatig samengewerkt voor de illustratie van boeken. Legendarisch zijn hun boottochten op ‘t Haantje in het gezelschap van verschillende prominenten en waar zelfs Koningin Elisabeth in 1931 aan deelnam.

vlnr Jozef "Seppe" De Coene, Stijn Streuvels, Albert Saverys en Arthur Deleu