Permeke en Marietje

Constant Permeke (Antwerpen, 1986 – Oostende, 1952)

Regardez cette page en français

«Le trimardeur», ca 1920

Houtskooltekening, 150 x 100 cm

Constant Permeke groeide op in Oostende en leert op jonge leeftijd het werk van Ensor kennen. Tijdens zijn opleiding aan de academie in Gent komt hij in contact met de drie jaar oudere Albert Servaes en hun vriendschap groeide verder gedurende het verblijf van Permeke in de kunstenaarskolonie Sint-Maartens-Latem, een belangrijke vertegenwoordiger van het Vlaams expressionisme.

Wanneer hij in 1912 met ‘zijn Marietje’ huwt keert hij terug naar Oostende en gaan ze te midden het vissersvolk in de Vuurtorenwijk wonen. In 1925 verhuist hij naar Jabbeke bij Brugge en laat er enkele jaren later het huis “de Vier Winden” bouwen, waar nu nog steeds het Permeke-museum is.

MODEL MARIETJE

Constant Permeke tekende en schilderde personages uit zijn omgeving: zijn vrouw Marietje, vissers uit Oostende, boeren en landarbeiders uit Jabbeke, alleen of in groepen, stille getuigenissen van het harde leven op het land en op zee.

In het werk Le trimardeur staat de rondtrekkende seizoenarbeider-vagebond centraal en wordt die levensgroot afgebeeld, de omgeving is helemaal verdwenen. Opvallend is de statische robuuste houding, met indrukwekkende handen, borstpartij, plooien. De schaduw in het gelaat, bijna zwart, geeft de figuur een emotionele tijdloze geladenheid. Hij gebruikt aardse kleuren en een gouden gloed voor de achtergrond. Een diepmenselijke getuigenis van de hardheid van het leven van de gewone werkman.

MEER WETEN

Website Permeke Museum