Pursuit of Happiness III

Jean-Baptiste Bernadet (Parijs, 1978)

Regardez cette page en français

« Pursuit of Happiness », 2011

Olie, lak, spray, vernis op doek, 150 x 130 cm

Jean-Baptiste Bernadet is een Franse kunstenaar die woont en werkt in Brussel. Hij werd laureaat van de Young Artistic Talent Award, georganiseerd door onze Bank in 2010. Sindsdien, heeft hij deelgenomen aan verschillende Artist in residence programma’s in de V.S.: nl. bij de Triangle studio’s in Brooklyn en de Chinati Foundation in Marfa in Texas.

De non-figuratieve schilderijen van Jean-Baptiste Bernadet hebben uiteenlopende formaten, van heel klein tot heel groot. Hij gebruikt voornamelijk olie maar ook lakverf, spray, pailletten, collages, ... Bernadet wordt vaak omschreven als een "intuïtieve kunstenaar".

DE VERF LEIDT

Bernadet begint doorgaans met een vaag idee als onderwerp, bv. het landschap, maar zonder dat te willen weergeven of illustreren. Op dezelfde manier probeert hij eveneens om alle picturale gebaren te vermijden die erop zouden wijzen dat we een abstract schilderwerk zien: expressieve penseelstreek, schilderkundige vaardigheid, virtuositeit, lyrisme, … Integendeel, hij streeft ernaar om de zaken de vrije loop te laten en de verf haar eigen proces te laten sturen. De kunstenaar omschrijft zichzelf als een landschapsschilder en als een impressionistische schilder in de etymologische betekenis van de term.

STAP NA STAP

Het minste spoor, de minste afdruk of kleur op het doek vormt een werkhypothese, een overgangsfase die leidt naar de volgende en opnieuw naar de volgende fase. Hij werkt veeleer via overbrenging, afdruk, uitwissen, accumulatie en uitputting dan via een schilderwijze of compositie. Het scepticisme wordt midden in de productie geïnstalleerd, roept twijfel op en stelt enigszins ironisch het systeem ter discussie. De essentie van zijn werk is een permanente zoektocht naar harmonie tussen licht en kleur. Kortom, een jonge veelbelovende kunstenaar die al van internationale faam geniet.

MEER WETEN

Website Jean-Baptiste Bernadet