Muzikant en beeldend kunstenaar

Robert Michiels (La Louvière, 1933)

Regardez cette page en français

«Groep van 5 figuren», 1987

Brons, 89 x 22,5 x 22 cm

Robert Michiels begon zijn artistieke loopbaan als jazzmuzikant en schilder. Deze autodidact experimenteerde uiteindelijk met beeldhouwkunst. Zijn succes bleef dan ook niet lang uit. In 1966 won hij de prijs “Jonge Belgische Beeldhouwkunst”, gevolgd door de Eerste Prijs op de Biënnale van Madrid in 1969 en de Eerste Prijs op de Biënnale van Middelheim in Antwerpen.

Zijn werk draagt de stempel van zijn ontmoeting met de kunstenaar Pol Bury enerzijds en met de surrealistische dichters Achille Chavée en André Balthazar anderzijds. Sommigen beschouwen hem als een surrealistisch kunstenaar, terwijl anderen zijn beeldhouwwerken als existentiële werken omschrijven.

RECYCLAGEKUNST AVANT LA LETTRE

In het bijzonder is er een verlangen naar herhaling in zijn vormen, zoals Magritte die hetzelfde onderwerp of thema meermaals schilderde, maar met de wens verschillende details toe te voegen. Zijn sculpturen zijn gemaakt van gerecycleerde materialen, voornamelijk uit de industrie, en edele materialen zoals hout. Het resultaat zijn evenwichtige, expressionistische en humoristische vormen, die vaak in groepen worden afgebeeld.