Imaginaire reizen

Jean-Michel Folon (Ukkel, 1934 – Monaco 2005)

Regardez cette page en français

« Je vous écris de Floride», 1986

Gravure op papier, 55 x 68 cm

Jean-Michel Folon vat je niet in een notendop – daarvoor was zijn leven te rijk gevuld en zijn oeuvre te breed: aquarellen, gravures, glas in lood, bronzen beeldhouwwerken, tapijten, affiches, postzegels, toneeldecors, generieken voor tv, ... Het werk ‘Je vous écris de Floride’ maakt deel uit van een zeer mooie reeks uit 1986.

Op Folon’s visitekaartje stond: Jean-Michel Folon - Agence de voyages imaginaires. Reizen is een belangrijk thema in het leven en werk van Folon. Reizen betekent vrijheid, dromen, verbeelding.

DROMEN VAN VERRE PLEKKEN

Je vous écris de Floride maakt deel uit van het album ‘Je vous écris’ dat de kunstenaar in 1986 maakte. Elk van de gravures is een visuele brief met een impressie van verre plekken: China, Coney Island, de Cycladen, … De ‘geschilderde brief’ zou ook een gedicht kunnen zijn, de zachte kleuren hebben iets bijzonder poëtisch, als in een droom.

SCHILDERIJ IN SCHILDERIJ

In dit werk herkennen we de plukkers in een sinaasappelboomgaard, typisch voor Florida. Let op de rechthoek in het midden van de gravure die de indruk wekt van een ‘schilderij in een schilderij’. De plaatsing van de bomen zorgt ervoor dat je blik naar het middelpunt van het werk gaat, naar een oneindig punt in de verte. De ladders geven een krachtig spel van lijnen in contrast met de ronde vormen van de bomen.

MEER WETEN

Fondation Folon