Hoe financiert u uw nieuwe onderneming?

In een notendop
?/?
Overweeg zowel interne als externe financiering
Het loont zeker de moeite om de verschillende mogelijkheden tot overheidssteun te bekijken
Laat u adviseren bij het kiezen van de juiste financieringsvorm voor uw onderneming

Op welke manier brengt u als startende ondernemer kapitaal bij elkaar? Via interne of externe financiering? En welke steun krijgt u van de overheid? We zetten alle mogelijkheden voor u op een rij.

Op zoek naar startkapitaal

Het is slim om verschillende financieringsbronnen tegen elkaar af te wegen en pas dan een keuze te maken. In dit artikel bespreken we er vijf: eigen kapitaal, professionele lening, crowdfunding, banklening voor zelfstandigen en overheidssteun. Tot slot gaan we dieper in op de mogelijke subsidies die de overheid u als ondernemer biedt.

Met eigen middelen aan de slag

De eenvoudigste manier om kapitaal te verzamelen, is kijken wat u zelf in huis hebt. Heel wat ondernemers financieren hun projecten (deels) zelf. Zo behoudt u uw zelfstandigheid en vermijdt u een eventuele afbetaling. En uw mogelijke winst, die wordt er alleen maar groter door.

Toch is het geen goed idee om al uw centen zomaar in uw nieuwe onderneming te investeren. We raden u aan om de vork tussen 20% en 40% als richtcijfer te hanteren. Al wat hoger is, kan doorwegen op uw persoonlijke financiën. Een kleiner percentage heeft dan weer niet genoeg gewicht om andere mogelijke investeerders van uw motivatie te overtuigen.

Over naar familie: uw startkapitaal is bekend

Eigenlijk is de juiste term: over naar Family, Friends and Fools – in het jargon: 3F. U kunt als ondernemer namelijk een beroep doen op de steun van de mensen die u al uw leven lang kent. Zij mogen u het geld schenken, zodat het bij de bedrijfsmiddelen komt. Maar evengoed lenen ze u een bedrag, dat dan als ‘professionele lening’ dienst doet. Hier horen bovendien fiscale voordelen bij, al naargelang het gewest waarin u de steun krijgt. Dit zijn de varianten:

Duik in de crowd voor een deel van uw kapitaal

Via crowdfunding laat u het brede publiek deel uitmaken van uw startkapitaal. Er zijn vier soorten:

  • Via giften (donation crowdfunding): hier schenkt het publiek u uit overtuiging geld en verwacht het niets in ruil.
  • Via een beloning (reward crowdfunding): u schenkt het publiek, in ruil voor financiële steun, een niet-​financiële beloning. Dat kan een product of een dienst zijn.
  • Via een lening (lending crowdfunding): het publiek investeert een bedrag in uw onderneming. Dat geld krijgt het later met interest terug.
  • Via een kapitaalsinvestering (equity crowdfunding): in dit scenario krijgt uw start-​up er aandeelhouders bij.

U klopt aan bij de bank

Met een banklening voor zelfstandigen verzekert u uzelf en uw onderneming van een professioneel zakelijk krediet*. Voldoende eigen middelen, activa om te financieren en een goed businessplan zijn nodig voor u om met ons rond de tafel gaat zitten. Bovendien zijn de interesten en dossierkosten van een banklening fiscaal aftrekbaar.

Meer weten? Maak een afspraak met een van onze specialisten.

Subsidies: u klopt aan bij de overheid

Er bestaan heel wat mogelijkheden voor nieuwe ondernemingen om een mooie subsidie aan uw startkapitaal toe te voegen. Een dossier voor overheidssteun indienen vraagt meestal wel wat tijd, maar kan zeker een verschil maken.

Overheidssteun: wegwijs in subsidies

Of u nu in Vlaanderen, Brussel of Wallonië van start gaat met uw onderneming, zowat overal zijn er heel wat mogelijkheden om als starter subsidies te krijgen. Elk gewest pakt het op zijn eigen manier aan.

  • In Vlaanderen is de website van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen uw baken. De site toont u alle mogelijkheden op een duidelijke manier en verwijst u waar nodig online door.
  • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vervult de website 1819 brussels een gelijkaardige rol. Naast een degelijk overzicht biedt de site ook tips rond wat u precies moet doen voor u een subsidie aanvraagt. Ook de site van Innoviris is een aanrader: ze bundelt alle Brusselse ondersteunende kennis voor innovators zoals u.
  • Het Waals Gewest pakt uit met Midas, een platform dat subsidies, financiering en steun combineert voor iedereen die in Wallonië actief is met een onderneming.
  • De Europese Unie, tot slot, staat klaar om uw ambitieuze, Europese plannen met heel wat fondsen te ondersteunen. Het land waar uw onderneming gevestigd is, bepaalt hoe u de financiering moet aanvragen.

Zoekt u iemand die u helpt het bos door de bomen te zien? Contacteer dan zeker een adviseur van BNP Paribas Fortis voor meer informatie.

Geef uw ondernemersproject een vliegende start met de Starters Kit, een pakket boordevol voordelen.

Ontdek het aanbod

*Kredietverstrekker: BNP Paribas Fortis nv, Warandeberg 3, 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE0403.199.702. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag.
De aangeboden inlichtingen worden u louter ter informatie meegedeeld en houden in geen geval een aanbod of belofte tot krediet in. Ze worden u meegedeeld met het oog op verdere onderhandeling.