Kan ik als particulier een auto leasen?

70% van de Belgische jongeren tussen 18 en 29 jaar vraagt zich af of hoe ze hun auto moeten financieren. Twee op de drie jongeren twijfelen: kopen, leasen of autodelen? Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Profacts in opdracht van BNP Paribas Fortis.

Voor bedrijfswagens is leasing ingeburgerd. Deze oplossing bestaat echter ook voor particulieren.

Bij leasing betaalt u een vaste maandelijkse prijs om een bepaald goed, bijvoorbeeld een auto, te gebruiken, zonder aan te kopen. Het grote verschil met een lening die u maandelijks afbetaalt, is dat het goed eigendom blijft van de leasemaatschappij. Op het einde van het leasecontract moet u de auto in goede staat inleveren. Vaak is het wel mogelijk de wagen over te nemen voor een bepaalde som, de zogenaamde restwaarde.

Alles inbegrepen

In het leasebedrag zijn alle kosten inbegrepen: inschrijving en verkeersbelasting, verzekering, onderhoud en herstellingen, pechverhelping en een vervangwagen. Er zijn geen verrassingen. En kiest u voor een elektrische auto, dan is de plaatsing van een laadpaal meestal inbegrepen.

Als particulier kunt u dus perfect kiezen voor een leasewagen. Maar in België is dat nog niet erg populair. Dat kan veranderen wanneer meer Belgen een mobiliteitsbudget krijgen. Dat is een vast bedrag dat u elke maand kunt besteden aan mobiliteit. Met dat mobiliteitsbudget kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een compacte wagen en een elektrische fiets. Elke dag kiest u het meest geschikte vervoersmiddel. Ontdek alles wat moet u weten over onze formules Private Lease en kies voor gemoedsrust.

Over Ask Your Bank

BNP Paribas Fortis wil u helpen een beter inzicht te krijgen in uw geldzaken. Daarom vroegen we aan meer dan 1.000 Belgen welke vragen en bezorgdheden ze hebben. Met de serie Ask Your Bank bieden we een antwoord in duidelijke taal.