Hoe uw beleggersprofiel bepalen?

Ongeveer 50van de Belgen stelt zich vragen over de juiste verhouding tussen risico en rendement bij beleggingen. En een op de drie zegt daar weinig of geen informatie over te hebben. Dat blijkt uit een enquête over Belgen en hun geld, die BNP Paribas Fortis liet uitvoeren door onderzoeksbureau Profacts. 

Wat is uw beleggersprofiel? 

Even terug naar de basis: elke belegger moet een beleggersprofiel hebben. Dat bepaalt de Europese richtlijn MiFID II, die tot doel heeft om consumenten te beschermen. Onze specialisten mogen u alleen beleggingsproducten aanbevelen die passen bij uw profiel. 

Om uw beleggersprofiel te bepalen, gebruiken we een uitgebreide vragenlijst. Die onderzoekt hoeveel u van beleggingsproducten afweet, of u ervaring hebt met beleggen en wat uw beleggingsdoelstellingen zijn. Ook peilt ze naar uw financiële situatie en de mate van risico die u bereid bent te lopen. Bij beleggen kunt u immers altijd (een deel van) uw kapitaal verliezen. En sommige beleggingsproducten zijn risicovoller dan andere 

Waarvoor dient de vragenlijst? 

Er zijn geen ‘goede’ of ‘foute’ antwoorden op de vragenlijst. Deze dient alleen om te weten te komen welke beleggingen passen bij uw financiële draagkracht, uw risicobereidheid en uw rendementsverwachtingen. “Een beleggersprofiel is niet iets wat u kiest, maar volgt uit de antwoorden die u geeft”, verduidelijkt Koen Van de Steene, beleggingsexpert bij BNP Paribas Fortis. “Het bepaalt de verhouding tussen bijvoorbeeld risicovollere aandelen en minder risicovolle obligaties in uw beleggingsportefeuille.” 

Vijf profielen 

Bij BNP Paribas Fortis werken we met vijf beleggersprofielen: 

  • conservatief 
  • defensief 
  • neutraal 
  • dynamisch 
  • agressief 

De namen spreken voor zich: een conservatieve belegger wil vooral zijn kapitaal beschermen, is maar bereid om een beperkt risico te lopen en neemt genoegen met bescheiden winsten. Een agressieve belegger, daarentegen, heeft een grote risicoappetijt, ligt niet wakker van tijdelijke verliezen en mikt op een hoger rendement op termijn. De andere profielen bevinden zich tussen die twee uitersten. 

Wie controleert dat allemaal? 

Onze vragenlijst wordt gecontroleerd door de FSMA, de toezichthouder van de financiële markten. Deze kan ook inspecteurs bij ons langs sturen, die zich voordoen als gewone klanten. Dat doen ze om te controleren of we uw beleggersprofiel wel correct opstellen en onze beleggingsvoorstellen daar goed op afstemmen.  

Van profiel veranderen? 

Uw wensen en financiële kennis kunnen veranderen. Daarom gaan we regelmatig na of uw beleggersprofiel nog wel correct is. “Bij BNP Paribas Fortis doen we dat om de acht jaar voor conservatieve profielen, om de vijf jaar voor defensieve en neutrale profielen, en om de drie jaar voor dynamische en agressieve profielen”, zegt Koen Van de Steene. “Los daarvan kunt u altijd uw beleggersprofiel laten aanpassen. Het kan ook gebeuren dat we u zelf contacteren als we weten of vermoeden dat uw persoonlijke situatie gewijzigd is, en dat dit een weerslag kan hebben op uw beleggersprofiel.” 

Meer weten 

Het beleggersprofiel is slechts één van de elementen die we gebruiken om ervoor te zorgen dat onze klanten beleggen in producten die ze begrijpen en die perfect bij hen passen. Wilt u ook starten met beleggen? Ontdek hoe u aan de slag gaat. 

Over Ask Your Bank 

BNP Paribas Fortis wil u helpen met uw geldzaken. Daarom vroegen we aan meer dan 1000 Belgen welke vragen en bezorgdheden ze hebben. Met de serie Ask Your Bank bieden we een antwoord in duidelijke taal.