Menu

Je leven, nog gemakkelijker, dankzij PSD2!

Je bankrekeningen samengebracht

Beeld je even in dat je al je bankrekeningen, zelfs die van andere banken dan BNP Paribas Fortis, eenvoudigweg vanuit je Easy Banking App (EBA) kan beheren. Dit zal binnenkort mogelijk worden wanneer de Europese richtlijn voor het elektronische betalingsverkeer, PSD2 (Payment Services Directive), in voege gaat.

Deze richtlijn, die eerstdaags wordt omgezet in een Belgische wet, herdefinieert de markt van de elektronische betalingen en harmoniseert meteen ook het juridische kader binnen alle Europese lidstaten. Het doel van de richtlijn is om consumenten beter te beschermen en  innovatie en concurrentie aan te moedigen. Dat laatste kan nu door ook niet-bancaire spelers toe te laten betalingsdiensten aan te bieden, op voorwaarde dat de consument hiervoor zijn of haar uitdrukkelijke toestemming geeft.

Jij houdt controle

Concreet kan je er vanaf vandaag voor kiezen om de financiële speler van je voorkeur toegang te geven tot al jouw bankrekeningen, ook al zijn dat rekeningen bij verschillende banken. Op deze manier kan je je betalingen en rekeningen beter en centraal beheren. Dit noemt men de ‘aggregatie’ van bankrekeningen. Als klant kan je dit natuurlijk te allen tijde aanpassen en zelfs stopzetten. De veiligheid en transparantie zijn overigens gegarandeerd aangezien niet-bancaire spelers (derde dienstverleners genoemd) een goedkeuring moeten krijgen van de Nationale Bank of een gelijkwaardige autoriteit in een ander EU-land. Het register van deze goedkeuringen zal publiek raadpleegbaar zijn, zodat je dit ook zelf kan nagaan.

Jouw veiligheid en privacy voorop

In een land als België, waar de meeste mensen klant zijn bij meerdere banken, komt deze vernieuwing uiteraard als geroepen. Het belooft jouw leven alweer wat te vergemakkelijken, of toch tenminste het gebruik van je favoriete bank app. In een recent onderzoek gaven maar liefst 80 procent van de ondervraagden aan geïnteresseerd te zijn in de aggregatie van hun rekeningen om het beheer van hun persoonlijk budget te vereenvoudigen, onder de volgende voorwaarden:

  • het moet in alle veiligheid gebeuren;
  • het moet via de app van hun hoofdbank lopen;
  • de aggregatie moet samengaan met betaaldiensten en;
  • het moet een globaal beeld van hun financiële situatie bieden.

Onze volgende stappen

Deze zomer nog lanceren we, in het kader van de nieuwe Belgische wet, een nieuwe app Hello bank!. Later dit jaar zal ook Easy Banking App aangepast worden, zodat ook BNP Paribas Fortis-klanten van deze bijkomende diensten kunnen genieten.