Menu

Je leven, nog gemakkelijker, dankzij PSD2!

Bescherming van uw belangen, ook vandaag

Steeds meer nieuwe technologieën en een veranderend consumentengedrag: het Europese Parlement moest zijn eerdere betaalrichtlijn PSD1 dus wel bijwerken. En zo zag de ‘Payment Services Directive 2’ (PSD2) het levenslicht.

Een grote verandering voor uw betalingen

De belangrijkste vernieuwing? Voortaan kunnen zowel banken als niet-banken u efficiëntere betalingsdiensten aanbieden dankzij de technologie.

Want PSD2, dat zijn heldere regels die de innovatie en concurrentie op de betaalmarkt aanmoedigen. De richtlijn schept een duidelijk juridisch kader voor het uitwisselen van bankgegevens en bevordert zo de ontwikkeling van nieuwe diensten die aan uw behoeften beantwoorden. Uiteraard wel op voorwaarde dat u daarvoor uw uitdrukkelijke toestemming hebt gegeven.

In feite maakt u nu al gebruik van dergelijke diensten, die er gekomen zijn door samenwerkingen tussen uw bank en derde partijen. Denk maar aan Apple Pay of Payconiq … En dat is nog maar het begin!

Veilig

Uw privacy beschermd

U houdt de touwtjes in handen: u beslist of en aan wie u toegang geeft tot uw betaal- en rekeninggegevens. En u kunt die toestemming op elk moment weer intrekken. Zonder uw uitdrukkelijk akkoord krijgt niemand toegang tot uw gegevens. Ze zijn beschermd.

Hoe geeft u een derde partij dan toegang? Door uw akkoord formeel te bevestigen met een beveiligde validatieprocedure, de Strong Customer Authentification of SCA.

Veiligere betalingen

PSD2 veralgemeent het principe van de sterke cliëntauthenticatie, 'Strong Customer Authentification' of SCA. Koopt u online? Dan moet u verschillende keren uw betaling bevestigen: met uw pincode, de 3 cijfers op de achterkant van uw kredietkaart, uw digitale vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Alle aanbieders van betaaldiensten moeten bewijzen dat ze afdoende maatregelen hebben genomen om de veiligheid van uw betalingen te garanderen.

Die derden staan onder toezicht van hun nationale bevoegde autoriteit. In ons land is dat de Nationale Bank van België.

Uw voordelen? Concreet!

Al uw rekeningen in 1 app

Al uw zicht- en spaarrekeningen, zowel van BNP Paribas Fortis als van andere banken, in uw Easy Banking App raadplegen? Dat kan! U hoeft niet langer van de ene naar de andere app te switchen om een totaalbeeld te krijgen van uw financiële situatie.

Hoe doet u dat? Bekijk dit filmpje voor alle uitleg!

Betalen zonder supplement

U betaalt niet langer bijkomende kosten wanneer u online of in de winkel met de kaart betaalt. Gedaan dus met meerkosten in bepaalde webshops voor betalingen met Bancontact of met uw kredietkaart.

Eigen risico verminderd tot een derde

Is uw debet- of kredietkaart zoek of werd ze gestolen? En heeft de dief of oneerlijke vinder er een betaling mee gedaan? Uw eigen risico (tot de melding van het verlies of de diefstal van de kaart) bedraagt voortaan 50 euro in plaats van 150 euro, voor zover u zich niet schuldig hebt gemaakt aan fraude of grove nalatigheid.