Menu

Eerste keer beleggen

Beleggen is uw geld investeren met als doel het meer te laten opbrengen. Iedereen kan beleggen, ook wie geen fortuin, tijd of weinig ervaring heeft. In enkele stappen zetten we u op de goede weg.

Checklist: Bent u klaar om te beleggen?

Laten we beginnen bij het begin. Beleggen doet u best vanuit een gezonde financiële basis.

  1. U hebt een spaarrekening met een geldreserve voor alledaagse en onverwachte uitgaven.
  2. U geniet van elk belastingvoordeel, o.a. door aan pensioensparen te doen.
  3. Misschien hebt u nog belangrijke toekomstplannen en vult u daarvoor een apart spaarpotje.

Hebt u deze basis gelegd? Dan bent u er klaar voor!

Hou er rekening mee dat…

  • ...beleggen doorgaans pas kan lonen op lange termijn. Het is dus een interessante oplossing voor spaargeld dat anders verschillende jaren op uw spaarrekening zou blijven staan.
  • ...de opbrengst die een belegging kan opleveren samenhangt met het risico dat u bereid bent te nemen. Neemt u meer risico, dan stijgt doorgaans uw mogelijke opbrengst. Speelt u op veilig, dan zal uw rendement meestal lager liggen.
  • ... dat u zowel uw beleggersprofiel moet bepalen als een test 'Kennis en ervaring' moet afleggen.

Beleggen met advies op uw maat

De keuze van uw belegging is afhankelijk van onder meer uw kijk op risico. Bent u bereid om wat meer risico te nemen? Of liever niet? Handig daarbij is uw beleggersprofiel. Dit profiel geeft aan welk risico u wilt en kunt nemen met uw beleggingen en bepaalt dan ook mee welke beleggingen uw adviseur (niet) zal aanbevelen. Of u ons nu via internet, telefoon of in het kantoor ons om advies vraagt, uw beleggersprofiel is het vertrekpunt voor elk beleggingsadvies.

Let wel: uw beleggersprofiel is een momentopname en daarom slechts 3 tot 8 jaar geldig. Verandert uw persoonlijke situatie, dan moet u uw adviseur hierover inlichten. Zo weet u dat het advies dat u krijgt, opnieuw past bij uw persoonlijke en financiële situatie en uw doelstellingen.

Welke profielen zijn er?

De conservatieve belegger

Deze belegger kiest voor zekerheid. Vindt kapitaalbescherming belangrijker dan rendement. Wenst uitdrukkelijk niet in aandelen te beleggen. Meer info.

De defensieve belegger

Deze belegger gaat overwegend voor zekerheid en belegt het grootste deel van de portefeuille in veilige, vastrentende waarden en fondsen met kapitaalbescherming. Meer info

De neutrale belegger

Deze belegger zoekt een goed evenwicht tussen risico en rendement en is bereid tot de helft van de portefeuille in aandelen te beleggen. Meer info

De dynamische belegger

Deze belegger gaat bewust voor rendement. Geeft de voorkeur aan aandelen boven 'vastrentende beleggingen'. Meer info

De agressieve belegger

Deze belegger belegt hoofdzakelijk of zelfs exclusief in aandelen. Ziet vastrentende beleggingen en liquiditeiten hooguit als een tijdelijke parkeerplaats voor geld in afwachting van een goede beleggingskans. Meer info

Beleg enkel in wat u kent

Deze vuistregel is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ongetwijfeld ook dé gouden raad voor elke belegger. Daarom peilen we met een aparte vragenlijst ook naar uw kennis en ervaring met beleggen. De test overloopt verschillende modules, telkens met andere soorten beleggingscategoriën. U antwoordt enkel op de vragen over de categorieën waarin u wenst te beleggen. U dient wel minstens de vragen over de basisproducten “aandelen” en “obligaties” correct te beantwoorden. Die vragenlijst is allerminst vrijblijvend. Als u wenst te beleggen, dan bent u verplicht die vragenlijst in te vullen. Is uw kennis over een bepaalde categorie onvoldoende, dan kunt u die altijd bijspijkeren met onze kennisfiches. Die sommen alle belangrijke kenmerken en risico’s van elke beleggingscategorie op.

Voor ieder wat wils, ook voor de beginnende belegger

Hebt u een beleggersprofiel bepaald en de test 'Kennis en ervaring' afgelegd, dan kunt u beginnen beleggen. De eerste keer beleggen, het lijkt een grote stap. Maar wist u dat er voor iedere belegger aangepaste formules zijn? Ga na wat voor u belangrijk is en kies dan samen met ons een belegging die bij u past.

Ik wil zeker zijn dat ik het ingelegde bedrag terugkrijg

Beleggingen met kapitaalbescherming hebben een vaste looptijd, waarna u het bedrag dat u inlegde terugkrijgt. Tijdens de looptijd ontvangt u een variabele of vaste rente.

Ik heb geen groot startbedrag

Met Flexinvest belegt u automatisch, vanaf 30 euro per maand. U kiest een vast bedrag en een vast moment en daarna hoeft u er niet meer aan te denken. Bovendien belegt u gespreid in de tijd, en dat levert heel wat voordelen op.

Ik wens een goede basis voor mijn beleggingsportefeuille

Met onze kant-en-klare strategiefondsen krijgt u vlot toegang tot een portefeuille met een brede Europese of internationale spreiding.

Advies en begeleiding

Via de telefoon of in uw bankkantoor? Onze adviseurs staan paraat om te antwoorden op al uw vragen over beleggen. Zij analyseren uw persoonlijke situatie en geven advies op maat, zodat u uw spaargeld optimaal inzet.

Uw spaar- en beleggingstraject

Ontdek welke etappes uit het spaar- en beleggingstraject u al hebt afgelegd en welke u nog kunt ondernemen.