BNP Paribas B Strategy Global Sustainable Neutral beheerd door BNP Paribas Asset Management Belgium
Internationale spreiding
Om het risico van uw belegging te spreiden, selecteren specialisten beleggingsfondsen van over de hele wereld.
Kant-en-klare formule
Specialisten volgen de beleggingen in het fonds op de voet en grijpen onmiddellijk in als dat nodig is. U beslist op ieder ogenblik of en welk bedrag u inschrijft en waarvoor u om terugbetaling vraagt.
Ook voor kleine bedragen
Al vanaf 30 euro per maand kunt u automatisch beleggen, met Flexinvest.
Hoe werkt dit beleggingsfonds?
De doelstelling van het compartiment BNP Paribas B Strategy Global Sustainable Neutral bestaat erin de waarde van het vermogen te doen stijgen en te zorgen voor een brede spreiding van de risico's. Om dat doel te bereiken, belegt het fonds wereldwijd voornamelijk in andere beleggingsfondsen die op hun beurt in alle soorten activaklassen (aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen) beleggen. Er is geen vooraf bepaalde eindvervaldag. U kunt uw deelbewijzen dus verkopen wanneer u wilt.
Het fonds wordt actief beheerd en kan dus beleggen in effecten die niet zijn opgenomen in de referentie-index. Die index, die wordt gebruikt voor de vergelijking van de prestaties, heeft geen ecologische en sociale eigenschappen. De beheerder kan, op basis van de marktomstandigheden en zijn verwachtingen, afwijken van de volgende 'neutrale' wegingen: 45% aandelen, 45% obligaties, 10% alternatieve beleggingen, 0% contanten en geldmarktinstrumenten, en dit binnen de volgende limieten: aandelen 25%-65%, obligaties 15%-55%, alternatieve beleggingen 0%-35%, contanten en geldmarktinstrumenten 0%-60%.
Het fonds kan facultatief en beperkt gebruikmaken van afgeleide financiële instrumenten, zowel als dekking als om de beleggingsdoelstellingen te bereiken. In het algemeen dienen die instrumenten om de prestatie van bepaalde activa na te bootsen of de risico’s die samenhangen met beleggingen in bepaalde activa te neutraliseren. Het gebruik ervan verhoogt het risico op zich niet.
Beleggingsfondsen, ICB's, beveks …
Instellingen voor collectieve belegging in effecten (ICBE’s of kortweg ICB's), gewoonlijk ‘fondsen’ genoemd, zijn structuren die zorgen voor het collectieve beheer van door beleggers aangebracht kapitaal. De fondsen trekken kapitaal aan en beleggen dit collectief in effecten. De bekendste zijn beleggingsvennootschappen met veranderlijk kapitaal (beveks) en gemeenschappelijke beleggingsfondsen (GBF). Een dakfonds of fonds van fondsen is een beleggingsfonds dat weer in andere beleggingsfondsen belegt.
Algemeen duurzaamheidsbeleid
Dit compartiment promoot ecologische en/of sociale kenmerken door speciale aandacht te besteden aan ecologische, maatschappelijke en bestuurlijke kwesties.
De beheerder selecteert uit een groot universum van ICB’s die fondsen die hem in staat zullen stellen de strategische beslissingen ten uitvoer te brengen bij de samenstelling van de portefeuille. Maar niet alle fondsen komen in aanmerking … om deel uit te maken van de portefeuille moeten deze fondsen het Towards Sustainability-durzaamheidslabel hebben (zie hieronder) of er zich toe verbinden het binnen de 6 maanden na opname in de portefeuille te verkrijgen. In het geval dat deze termijn niet wordt gehaald of indien een fonds in de portefeuille zijn duurzaamheidslabel verliest, zal het fonds zonder label binnen maximaal 10 dagen worden verkocht.
Wanneer een fonds het Towards Sustainability-label krijgt, impliceert dit dat de beheerder ervan zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt door bij zijn beleggingsbeslissingen bijzondere aandacht te besteden aan ecologische, maatschappelijke en bestuurlijke kwesties. In de praktijk zal hij dat alvast doen door de volgende twee strategieën toe te passen:
De integratie van de ESG-criteria in verband met:
- milieuverantwoordelijkheid: vervuilende uitstoot onder controle houden, afvalbeheer, energie-efficiëntie, …
- maatschappelijke verantwoordelijkheid: respect voor diversiteit, opleiding van het personeel, ongelukkenpreventie, ...
- goed bestuur van de onderneming: transparantie van de rekeningen, corruptiebestrijding, onafhankelijkheid van de raad van bestuur, ...
Het gebruik van een negatieve screening en uitsluitingslijsten om ondernemingen te weren die
- de principes van het Global Compact van de Verenigde Naties niet respecteren;
- die betrokken zijn bij schadelijke of controversiële activiteiten zoals tabak, steenkool, wapens, niet-conventionele winning van petroleum en gas, ...
Bovenop die twee strategieën moet een derde duurzame strategie worden toegepast zoals, bijvoorbeeld, een ‘Best in Class’- benadering die de voorkeur geeft aan ondernemingen met de beste ESG-scores binnen hun sector, een duurzaam beleggingsthema, zoals water, klimaatverandering of menselijk kapitaal, of een solidaire belegging die financiële steun biedt aan een goed doel of een milieuproject.
Het Central Labelling Agency of the Belgian SRI Label (CLA) houdt onafhankelijk toezicht op de duurzaamheidscriteria om de integriteit van de kwaliteitsnorm en van het label te waarborgen. Meer informatie hierover vindt u op de website van het CLA.
Meer informatie over het Algemeen duurzaamheidsbeleid vindt u in het Prospectus van de bevek BNP Paribas B Strategy.
Het Towards Sustainability-label
Het compartiment Global Sustainable Neutral heeft het Towards Sustainability-duurzaamheidslabel gekregen. Dit label is een kwaliteitsnorm onder toezicht van het Central Labelling Agency of the Belgian SRI Label (CLA), die elk jaar opnieuw wordt geëvalueerd. Deze norm legt een aantal minimumvereisten vast waaraan duurzame financiële producten moeten voldoen zowel op het vlak van de portefeuille als op dat van het beleggingsproces. Klik hier voor meer informatie over dit label.
De toekenning van dit label betekent echter niet dat het fonds waaraan het werd toegekend aan uw eigen duurzaamheidsdoelstellingen beantwoordt en evenmin dat het label voldoet aan toekomstige nationale of Europese regelgevingen. Klik hier voor meer informatie daarover.
Welke risico’s neemt u met deze belegging?
Kapitaal-, markt- en rendementrisico's: noch het kapitaal, noch het rendement is gewaarborgd. Uw investering is niet voor 100% beschermd. De waarde van het fonds schommelt mee met de financiële markten. Zo ook de waarde van uw deelbewijzen. Als u uw fonds op een ongunstig moment verkoopt, kan het zijn dat u minder krijgt dan de prijs waaraan u het aangekocht heeft.
Kredietrisico: gaat de financiële situatie van een emittent erop achteruit, dan kan de waarde dalen van de obligaties waarin het fonds belegt.
Liquiditeitsrisico: beleggingen van het compartiment kunnen illiquide worden als de markt te klein is. Door een gebrek aan kopers kan het moeilijk zijn om activa te verkopen tegen een correcte marktkoers en op het gewenste moment.
Een overzicht van alle risico’s vindt u in het Prospectus en de Essentiële beleggersinformatie.
Risico- en opbrengstprofiel
Het risico- en opbrengstprofiel van een beleggingsfonds wordt bepaald in functie van het soort beleggingen waar het in belegt (aandelen, obligaties, cash, ...) en gaat van 1 tot 7 (waarbij 1 staat voor het kleinste risico en het minst hoge potentiële rendement, 7 voor het grootste risico en het hoogste potentiële rendement).
De risicoklasse wordt berekend door BNP Paribas Asset Management. Het risico- en opbrengstprofiel wordt minstens eenmaal per jaar herberekend want dit kan in de loop van de tijd veranderen. De risicoklasse is een indicator en geen doelstelling of waarborg. De gegevens uit het verleden vormen geen betrouwbare aanwijzing voor de toekomst. De laagste risicoklasse betekent niet dat een belegging geen risico's inhoudt. Hoe hoger het risico, hoe langer de aanbevolen beleggingshorizon.
Hoe gaat men te werk voor de risicospreiding?
Zelfs met een beperkt startkapitaal kunt u rekenen op een adequate risicospreiding dankzij een ruime diversifiëring
- over de verschillende beleggingsklassen (aandelen, obligaties, alternatieve beleggingen en cash) via verschillende beleggingsfondsen;
- op geografisch vlak: niet alle regio's in de wereld hebben hetzelfde groeitempo, dezelfde risico's of hetzelfde ontwikkelingspotentieel.
Wat brengt dit op?
Maakt uw beleggingsfonds winst? Als u belegt in uitkeringsdeelbewijzen, dan kan een dividend worden uitgekeerd. Dat is de opbrengst die het fonds gerealiseerd heeft, min de kosten. Kiest u voor kapitalisatiedeelbewijzen, dan krijgt u geen dividend. De fondsen herbeleggen dan uw jaarlijkse opbrengst. Verkoopt u uw deelbewijzen? Dan ontvangt u de tegenwaarde van op dat ogenblik. (zie ook onder 'Fiscaliteit')
Het compartiment BNP Paribas B Strategy Global Sustainable Neutral biedt twee soorten deelbewijzen.
- Distributiedeelbewijzen Classic Distribution': ISIN-code BE0146937793.
- Kapitalisatiedeelbewijzen 'Classic Capitalisation': ISIN-code BE0146936787.
Fiscaliteit
Roerende voorheffing:
- U betaalt 30% roerende voorheffing op de dividenden van uitkeringsbewijzen.
- Dit compartiment is voor meer dan 10% in schuldvorderingen belegd. Bij de verkoop van uw deelbewijzen betaalt u daarom 30% roerende voorheffing op de meerwaarde van deze schuldvorderingen, dus op slechts een deel van uw eventuele totale gerealiseerde meerwaarde.
Beurstaks:
- Bij instap: geen.
- Bij uitstap: 1,32% taks op beursverrichtingen (TOB) voor kapitalisatiedeelbewijzen met een maximum van 4.000 EUR. Deze taks betaalt u op de waarde van uw deelbewijzen op het moment van de verkoop.
Dit fiscale stelsel geldt voor particuliere beleggers in België en kan in de toekomst wijzigen. Andere beleggerscategorieën worden verzocht zich te informeren over het fiscale stelsel dat op hen van toepassing is.
Kosten
- Bij instap: 2,50% op het belegde bedrag.
- Bij uitstap: niets.
- Lopende kosten: geschat op 1,80% op jaarbasis. Dit cijfer kan variëren van jaar tot jaar en wordt afgehouden van de tegenwaarde van uw deelbewijzen.
- Bewaring: gratis op een effectenrekening bij BNP Paribas Fortis.
Goed om te weten: de bevek BNP Paribas B Strategy kan gebruik maken van de 'swing pricing'-methode om de netto-inventariswaarde (NIW) van haar compartimenten te bepalen. Deze methode laat toe om alle dagelijkse transactiekosten en taksen (op voorwaarde dat die niet hoger liggen dan 1% van de NIW van het compartiment) die voortvloeien uit de inschrijvingen en uittredingen van beleggers, op te nemen. Inschrijvingen en uittredingen hebben immers gevolgen voor de waarde van het compartiment en de beleggers daarin.
Meer weten?
Het Global Sustainable Neutral fonds is een compartiment van de bevek naar Belgisch recht BNP Paribas B Strategy zonder vooraf bepaalde vervaldag en zonder kapitaalwaarborg.
Waarschuwing: de belegger is verplicht kennis te nemen van de Essentiële beleggersinformatie (Uitkering) (pdf), de Essentiële beleggersinformatie (Kapitalisatie) (pdf) en het Prospectus (pdf) alvorens een beleggingsbeslissing te nemen.
Nuttige informatie voor de belegger:
Beheersvennootschap: BNP Paribas Asset Management.
Financiële dienst: BNP Paribas Fortis
Inschrijven is elke bankwerkdag (voor 12 uur) mogelijk op basis van de netto-inventariswaarde (NIW). Dat is de waarde van alle producten waarin het fonds heeft belegd, gedeeld door het aantal deelbewijzen dat het fonds heeft verkocht. Minimale inschrijving: 1 deelbewijs. Indien u inschrijft via Flexinvest kunt u met het gekozen periodieke bedrag tot 0,001% van een deelbewijs aan de geldende NIW kopen (bedragen worden afgerond tot 1 eurocent).
De NIW wordt elke werkdag gepubliceerd op www.beama.be.
Met al uw klachten over onze beleggingsproducten en/of -diensten kunt u terecht bij
- BNP Paribas Fortis NV – Klachtenbeheer (1QA8D) – Warandeberg 3, 1000 Brussel;
- de Ombudsdienst voor de Consument en (Ombudsfin). (www.ombudsfin.be/nl/particulieren/klacht-indienen).
- of raadpleeg artikel 21 van de Algemene Bankvoorwaarden.