Beveilig uw professionele gegevens
Online, maar is dat veilig?
Communiceren met uw teams, klanten en leveranciers; foto’s en teksten over uw activiteit publiceren; online kopen of verkopen … Het internet biedt eindeloos veel mogelijkheden. Maar zijn uw professionele gegevens voldoende beveiligd?
Wees altijd alert
Gegevens die worden verstuurd via het internet kunnen worden onderschept of gelekt, uw pc of tablet kan een virus oplopen of uw bedrijfsgegevens kunnen worden gestolen … Wees dus altijd voorzichtig op het internet.
Wees ze te slim af
Aangezien ook op het web het gevaar soms in een klein hoekje schuilt, zou iedereen – ook u en uw teams – van cyberveiligheid een goede gewoonte moeten maken. We bieden u tips en advies om uw bedrijf online zo goed mogelijk te beveiligen. Geef die info ook zeker door aan uw medewerkers!
Opgelet voor cybercriminelen
Phishing, identiteits- en gegevensdiefstal, allerlei malware, ransomware en social engineering … Oplichters vinden voortdurend nieuwe slimme technieken uit, realistischer en geavanceerder dan ooit.
Eén moment van onoplettendheid van u of uw medewerkers kan soms zware gevolgen hebben. Lees onze tips om uw professionele gegevens zo goed mogelijk te beveiligen.
Wat is een veilig wachtwoord?
Zo kiest u een veilig wachtwoord
Hoe langer, moeilijker en ongewoner uw wachtwoord, hoe lastiger het te kraken is.
- Gebruik een mix van alle mogelijke tekens: hoofdletters en kleine letters, cijfers en speciale tekens.
- Bedenk hele zinnen als wachtwoord in plaats van één woord.
- Gebruik geen voor de hand liggende data of namen (dus niet uw verjaardag of de naam van uw bedrijf, partner of kind).
- Stel geen wachtwoord samen uit naast elkaar liggende toetsen (dus niet 12345 of azerty) – dat is een van de eerste dingen die hackers proberen.
- Vind een onbestaand woord uit. Hackers gebruiken speciale software om alle woorden uit het woordenboek uit te proberen, ook de meest ongebruikelijke.
Wachtwoordmanager
Gebruik zowel privé als op het werk een apart wachtwoord voor elke applicatie. Een hacker die een van uw wachtwoorden heeft gekraakt, kan dan niet zomaar in al uw andere apps.
Gebruik bijvoorbeeld een wachtwoordmanager, een speciale tool om voor elke app en website een ander wachtwoord te genereren. Die hoeft u gelukkig niet allemaal te onthouden, want uw wachtwoordmanager houdt ze bij. En voor de tool zelf hebt u maar één wachtwoord nodig. Praktisch én veilig!
Extra vergrendeling
Afhankelijk van het toestel dat u gebruikt, kunt u naast een wachtwoord (iets dat u alleen kent) een extra beveiliging toevoegen, zoals vingerafdruk- of gezichtsherkenning (een uniek biologisch kenmerk, dus iets dat u alleen eigen is) en/of de vergrendeling van uw toestel (iets dat u alleen hebt).
Dat principe noemt men tweestapsverificatie of tweefactorauthenticatie: een extra zekerheid voor een betere beveiliging van uw professionele gegevens!
Uw toestel beveiligen
Smartphones en andere digitale toestellen worden niet voor niets ‘slimme’ toestellen genoemd. Ze houden bij wat u doet, kennen uw gewoontes en weten meer over u dan u denkt. En hackers hebben een heel arsenaal van sluwigheden om u uw gegevens te ontfutselen. Beveilig uw toestellen en die van uw medewerkers om te voorkomen dat uw bedrijfsgeheimen in verkeerde handen vallen!
Schakel de vergrendeling van uw toestel in
Smartphone, tablet of pc, stel altijd een van de vergrendelingsopties in die het toestel aanbiedt: toegangscode, vingerafdruk of gezichtsherkenning.
Doe die updates
Softwarefabrikanten sturen geregeld beveiligingsupdates uit die deel uitmaken van de algemene updates van het besturingssysteem en van uw apps. Het is belangrijk dat u die software-updates altijd zo snel mogelijk installeert.
Download alleen apps van officiële appstores
In sommige apps zit malware verstopt. Denk dus altijd goed na voor u een app downloadt en haal uw apps uit de bekende officiële appstores (Apple App Store, Google Play). Klik nooit op een link om een app te downloaden of te updaten.
Gebruik enkel bekende, beveiligde wifinetwerken
Verbinding maken met een openbaar wifinetwerk houdt risico’s in. Gebruik onderweg liever de wifi-hotspot van uw smartphone, of houd de verbinding met het openbaar wifinetwerk zo kort mogelijk (check bijvoorbeeld uw e-mails en verbreek dan de verbinding). Voor het internet op kantoor en thuis doet u er goed aan het oorspronkelijke wachtwoord van uw modem te wijzigen. Laat onbekenden geen verbinding maken met uw netwerk.
Installeer antivirus- of anti-malwaresoftware
Om malware (kwaadaardige software die zonder medeweten van de gebruiker op een computer wordt binnengesmokkeld) en ransomware (malware die de gegevens op een computer gijzelt) tegen te gaan, kunt u een antivirusprogramma of anti-malwaresoftware installeren. Vergeet ook niet geregeld uw USB-sticks te controleren met een antivirusprogramma.
Onlinefraude en phishing voorkomen
Een gewaarschuwd man of vrouw …
Verdachte mails, links naar valse websites, online oplichting en bedriegers op de sociale media … Fraude en phishing liggen overal op de loer. Om u niet te laten vangen op het web en uw gegevens te beveiligen, is een zekere waakzaamheid geboden. Test uw kennis en die van uw team, lees ons advies en bekijk onze video’s om onlinefraude te leren herkennen en te weten hoe u erop kunt reageren.
Wat doe ik ermee?
Weet wat u te doen staat
U bent uw bankkaart, Isabel SmartCard of smartphone kwijt of u vermoedt dat iemand uw gegevens gestolen heeft?
Bij (vermoeden van) fraude in verband met bankzaken (kaarten, Easy Banking Web of Easy Banking App), kunt u bepaalde acties ondernemen om de schade te beperken. Zo kunt u het Easy Banking Centre contacteren, uw kaart laten blokkeren, uw toestel verwijderen via de app of uw wachtwoord wijzigen. Als u Easy Banking Business gebruikt, kunt u ook via de webversie de toegang tot de app blokkeren.
Reken op Safeonweb
U ontvangt een mail van een overheidsinstantie, leverancier of provider, waarin u dringend verzocht wordt op een link te klikken en dan in te loggen op ‘uw online bank’? Stuur de e-mail, een screenshot van de sms enz. naar verdacht@safeonweb.be.
Nog een tip: download de Safeonweb-app van het Centre for Cyber Security Belgium. De app geeft niet alleen tips, maar stuurt ook meldingen om u te waarschuwen voor cyberbedreigingen en onlinefraude.
De Cyber Security Coalition
Er bestaan verschillende mogelijkheden om uzelf, uw bedrijf en uw medewerkers te beschermen tegen cybercriminelen. Zo kunt u ondersteuning krijgen van de Cyber Security Coalition, een officiële website voor de bestrijding van cybercriminaliteit. Zij kunnen uw infrastructuur testen en u gratis kits en gidsen bezorgen om de online veiligheid van uw bedrijf te verbeteren.
Onze garanties voor uw online veiligheid
Uw online bank in alle veiligheid
Easy Banking App, Easy Banking Web, Easy Banking Business, Isabel … Ontdek hoe u de bankzaken van uw onderneming makkelijk en veilig beheert.
Wees oplichters te slim af
Valse facturen, phishing, ransomware … Leer ze herkennen en bescherm uw bedrijf tegen oplichters.